زنجیر انتقال نیرو
زنجیر انتقال نیرو که دسته ای از زنجیرهای صنعتی میباشد، مصرف بسیار بالایی در مکانیزم انتقال نیرو دارند. جنس این زنجیرها غالباً فلزی بوده و ساده ترین کاربرد این زنجیرها را میتوان در موتورسیکلت و دوچرخه دید. زنجیر انتقال نیرو کاربردی مشابه به تسمه انتقال نیرو دارد و معمولاً هنگامی که طول محور زیاد باشد و یا احتمال وارد شدن ضربه های سنگین به محور یا برخورد با اجسام بُرنده و تیز وجود داشته باشد از زنجیر انتقال نیرو استفاده میشود. این زنجیرها امکان درگیر شدن با چندین چرخ دنده در محور خود را نیز دارند و به این دلیل که با چرخ دنده خود درگیر هستند امکان حرکت به چپ و راست و یا خارج شدن از محور خود در حین حرکت وجود ندارد. از دیگر مزایای زنجیر انتقال نیرو این است که نسبت به حرارت حساسیتی نداشته و آلودگی محیط مشکلی در کارکرد آنان بوجود نمی آورد و از راندمان کاری بالایی نیز برخوردارند، با این حال وزن و قیمت بالا و همچنین ایجاد سروصدا حین حرکت و احتیاج به رونکاری مداوم از معایب این زنجیرهاست. زنجیرهای انتقال نیرو دارای انواع مختلفی از لحاظ کارکرد میباشند که در ادامه به توضیح هریک پرداخته شده است.
زنجیر انتقال نیرو شاخکدار
این زنجیرها تفاوتشان با مدل ساده این است پلیتهایی بصورت 90 درجه در کناره زنجیر قرار دارند که به آنها شاخک گفته میشود و بوسیله این پلیتها و با ابزار هایی که میتوان به آنها متصل کرد امکان جابجایی محصولات فراهم میشود. ضمناً زنجیرهای شاخکدار از لحاظ مشخصات فنی و گام و … با مدل ساده آنها مشترک است.
زنجیر انتقال هالوپین (Hollow pin)
زنجیر انتقال نیرو هالوپین که به آن زنجیر اچ پی (HP) یا زنجیر سوراخدار نیز گفته میشود از لحاظ فنی مشابه مدل ساده آن است با این تفاوت که در هر لقمه خود دارای سوراخهایی است که امکان رد کردن میله یا پین را به ما میدهد یعنی میتوان این زنجیرهارا بوسیله میلگرد بعنوان ساپورت حرکتی به ابزارهای دیگر از دو طرف نصب کرد. برای مثال زنجیر های HP را میتوان در ساخت توری نقاله فلزی بکار برد، به این صورت که بوسیله میلگردهایی که از داخل بافت توری رد میکنیم زنجیر را در سمت چپ و راست توری نصب کرده و حرکت قدرتی تر و کنترل شده تری را بوسیله چرخ دنده برای توری نقاله فلزی فراهم کنیم.